Çocuklar için Yaratıcı Yazarlık Atölyesi (9 – 13 Yaş Arası Çocuklar İçin)

Uzaktan Eğitim Sistemi

İçinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle açıklanan YÖK kararı doğrultusunda, eğitimlerimize uzaktan eğitim sisteminde devam etmekteyiz. ZoomMeeting platformunda oluşturduğumuz online sınıflarımıza evinizden katılarak “Çocuklar için Yaratıcı Yazarlık Atölyesi” eğitimimize dahil olabilirsiniz. 6 ders saatinde tamamlanacak olan Atölyemiz, sanal sınıflarda da interaktif olarak uygulamalı metinler ile verimli şekilde devam etmektedir. Eğitmenimizin öğrencilere verdiği okuma ve yazma ödevleri, değerlendirmesi ve yönlendirmesi sayesinde öğrencilerimiz, sanal sınıf dışındaki saatleri de aktif öğrenme ile geçirmektedir.

Programın Amacı

Tarih boyunca insanoğlu önemli buluşlar yapmıştır. “ Bu buluşlar içinde en önemlisi hangisidir?” sorusuna verilen cevap genellikle “ateş” ve “tekerleğin icadı” olur. Ateş pek çok şeyin başlangıcı olarak kabul edilirken tekerlek de insana hareket imkânı verdiği için diğerlerinin önüne geçer. Oysa insanoğlunun hayatını değiştiren çok önemli bir şey daha vardır: DİL.
“Bazılarının buluş, bazılarının keşif diyebileceği çok etkili ve esaslı bir başka alet dildir. Dil bize büyük bir hareket imkânı verir, tekerlekten daha çok. Dili kullanarak mekânda olduğu kadar zamanda da hareket edebiliriz.” (J.C. London, Kelimelerin Büyülü Dünyası, s.59)
“Kişi diliyle düşünür.” Çağrışımların özgürce harekete geçmesi, orijinal düşüncelerin aktif hale gelmesi için sol beynin denetiminden kurtulmak gerekir. Yazma yolculuğunun önemi burada devreye girer. Yazarlık derslerinin tek amacı yazar yetiştirmek değildir. Kişinin kendisini keşfetmesini sağlamaktır. Bu eğlenceli keşif yolculuğunun temelinde düşünme vardır.
İnsan; görmeyi, dinlemeyi, düşünmeyi öğrenerek kendi dünyasını keşfeder. Bu, “duyuların eğitilmesi” anlamına gelir. O zaman yazma derslerinin amacı “duyuların eğitilmesidir.”    “Ancak kişinin kendi içinden başlayan yolculuk dışarıya kadar uzanabilir.”  Yazma eylemi, duyuların eğitilmesi sayesinde kişinin iç dünyası ile dış dünya arasında bir denge kurmasını sağlar.
Yazmak için “bakmak, görmek, düşünmek, yorumlamak” gerekir. Bakan, gören, düşünen, yorumlayan çocuğun akademik başarısı yüksek olur. Sıra dışı fikirler üretir. Sorunlara çözümler bulur. Hayallerini keşfeder. Kendini ifade eder.

Yaratıcı Yazarlık Atölyesindeki program bu doğrultuda hazırlanmıştır. Ve aşağıdaki kazanımlar hedeflenmiştir.

1. Duyularından istifade edebilme
  2. Duyusal zeka artışı
  3. Öz farkındalık
  4. Özgüven ve empati becerisi
  5. Kendini ifade etme becerisi
  6. Kendine karşı öz farkındalık
  7. Çevresine karşı farkındalık
  8. Hayal gücünü keşfetme
  9. Yaratıcılığın ortaya çıkması
  10. Okumaya ve yazmaya karşı olumlu bakış açısı geliştirme
  11. Sözcük dağarcığını geliştirme
  12. Kurgu yapma becerisi edinme
  13. Gözlem yapma becerisi edinme

Katılımcılar

9 – 13 yaş arası çocuklar için

Süresi / Ücreti

Eğitim toplam: 6 ders saatidir.
Eğitim Ücreti: 450 TL

BİRİNCİ DERS

• İletişimde Yazının Önemi
  • Gözlem ve Yazma Arasındaki İlişki
  • Hayal Gücü Nedir?
  • Hayal Gücümüze Nasıl Destek Verebiliriz?

İKİNCİ DERS

• Araştırma Yapmanın Kurgudaki Önemi
  • Farklı Bir Ülkeden Kahraman Oluşturma
Eğitim Tarihi

Yeni eğitim programımız 03.01.2022 tarihinde başlayacaktır.

Tarih Gün Saat
03.01.2022 Pazartesi 19:00 – 20:00
08.01.2022 Cumartesi 17:00 – 18:00
10.01.2022 Pazartesi 19:00 – 20:00
15.01.2022 Cumartesi 17:00 – 18:00
17.01.2022 Pazartesi 19:00 – 20:00
22.01.2022 Cumartesi 17:00 – 18:00
Son Başvuru ve Kayıt

İHSEM web sitesi ihsem.ihu.edu.tr üzerinden takip edebilirsiniz.

İHSEM İbn Haldun Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi
Açık Adres: Bakırköy Taş Mektep (İtalyan Köşkü) kampüsü
Yeni Mahalle Mektep Arkası Sokak İlköğretim No:40/888 Bakırköy/İstanbul
e-mail: sem@ihu.edu.tr
İletişim telefonu: +90 0212 692 0234

Şube Adı / Hesap No

Eğitmenler

Fatma Işık
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğinden mezun olan Fatma IŞIK, MEB’de Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapmaktadır.
Yazarlık Eğitimi, Grup Eğitimi, Dikkat Eğitimi gibi alanlarda programlar geliştirmekte ve bunların eğitimini vermektedir. Bunların yanında muhtelif yayın evlerinde metin yazarlığı yapmaktadır. Yayımlanmış masal ve öykü kitapları, dikkat eğitimi kitapları, okuduğunu anlama kitapları, yazma becerisi kitapları bulunmaktadır.
Halen Rize Fatma- Nuri Erkan Bilim ve Sanat Merkezi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak görev yapmaktadır.