Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

İbn Haldun Üniversitesi ile THY ortaklığındaki TAALKS Konferansı düzenlendi

İbn Haldun Üniversitesi ile THY ortaklığındaki TAALKS Konferansı düzenlendi

İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, THY Havacılık Akademisinin, İbn Haldun Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (İHSEM) ile iş birliği kapsamında gerçekleştirdiği ve alanında dünyanın en iyilerinden olan uzmanları çalışanlarıyla bir araya getirmeyi amaçlayan “Bilgiye Doğru” / TAALKS (Turkish Aviation Academy Leading Knowledge Series) programı kapsamındaki konferansta konuştu.  Prof. Şentürk, “Açık Medeniyet, Farklılık Yönetimi ve İnsan Hakları” konulu konferansta, “Türkiye saygın bir ülke olmak istiyorsa, hem Doğu’ya hem Batı’ya ve tüm beşeriyete katkı sağlamalıdır” diye konuştu. 

Prof. Şentürk THY çalışanlarına verdiği konferansta, Türkiye’nin gelecek medeniyet vizyonunu değerlendirerek, yeni çağda insanlığa açık medeniyet düşüncesinin sunulması gerektiğini söyledi. “Açık medeniyet ne demek, yeni çağda insanlığa nasıl katkılarda bulunabiliriz ve neden Türkiye’nin gelecek vizyonu olmalı? sorularına yanıtlar veren Prof. Şentürk, dünyaya fikir sunabilen bir gençliğin yetiştirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Prof. Şentürk, “Bir toplumu harekete geçiren şey o toplumun gelecek vizyonudur, hayalleridir. Bizim gelecek vizyonuna toplumumuzun ihtiyacı var. Türk akademisyenlerinin 200 yıldır sorduğu soru şu: Batı’dan ne alabiliriz? Artık ‘Batı’ya ne verebiliriz?’ sorusunu sormak lazım. Sadece Batı’ya da değil, tüm insanlığa ne verebiliriz? Çünkü almak bizi bağımlı hale getirir, bağımsız hale gelmek demek vermek demektir. Artık yeni fikirler üretip, bu fikirleri dünyaya sunabilecek bir hedef koymamız gerekiyor. Ve dünyaya fikir üretip sunabilen bir gençlik bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Eskiden coğrafi sınırları olan medeniyetlerin birbirleriyle ilişki kurduğunu ancak günümüzde tüm medeniyetlerin birbirleriyle ilişki içinde bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Şentürk, “Bunun sebebi iletişim ve ulaşımın günümüzde eski çağlara nazaran çok daha kolay bir hale gelmiş olmasıdır. Homojen bir yapıya sahip toplumlar ortadan kalktı, çeşitli milletlerin, ırkların, dinlerin, kültürlerin bir araya geldiği toplum yapısı ortaya çıkıyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Medeniyetler iç içe geçmiş durumda. Bu çağda küresel bir ekonomi ve eğitim ortamı var. Devletler arasındaki ilişkiler çok daha yoğun ve insanlar rahat şekilde başka bir mekândan diğer mekâna seyahat edebiliyorlar. Açık Medeniyeti insanlık tarihinde yeni bir dönem olarak görüyorum. Çünkü insanlık tarihinde medeniyetler günümüzdeki kadar birbiriyle ilişkili olmadı. İletişim ve ulaşım da günümüzdeki kadar kolay değildi. Bunun sonucunda kültürel çeşitlilik artıyor. Farklı kültürlerden insanlar bir araya geliyorlar ve aynı toplumsal alanı paylaşıyorlar. Açık Medeniyet çağında nasıl bir düzen kurulacağı günümüzün en önemli sorusudur. Nasıl bir düzen kurulacağını araştırmamız gerekiyor.”

Prof. Dr. Şentürk, yeni çağda geleceğe dönük bir vizyon planlarken eğitimi, teknolojiyi, dini, medeniyeti global açıdan yeniden tasarlamak gerektiğini ifade ederek, “Yeni çağı kim daha iyi okuyabilirse o daha başarılı olacak. Herhangi bir ülke açık medeniyet çağına girdiğinin farkında olmazsa yok olacak. Eğitimi, teknolojimizi ve dinimizi global açıdan tasarlamamız gerekir. Her şeyimizi yeniden yapılandırmamız gerekiyor.” dedi.

Fotoğraflar